Napjaink legelterjedtebb kerítés alapanyaga egyértelműen a fa, de az elmúlt pár év során egyre több és több a fém kerítés is. Eddig leginkább a kovácsoltvas kerítések vehették fel a fával a versenyt, ami viszont két egészen külön kategória.

A fakerítés egy klasszikus szépséget kölcsönöz a kertesháznak, míg a kovácsoltvas kerítés általában sokkal extravagánsabb, bevállalósabb tulajra utal. Természetesen mindkettőt meg lehet csinálni rosszul is (ha olcsó anyagból dolgozunk), viszont a kovácsoltvas minden esetben tartósabb lesz, mint a fakerítés.

Éppen ezért, aki hosszú távra tervezett – és akár 10-15 évre épített kerítést – nem nagyon tudott válogatni, hiszen a fa alapból kiesett a listáról.

A köztes megoldás – Az acél kerítéselemek

Szerencsére napjainkban felfutóban vannak az acél kerítéselemek – hazánkban még eléggé újdonságnak számít – amelyek tökéletes alternatívát nyújtanak azoknak, akik tartós, problémamentes, de mégis elegáns kerítést szeretnének építeni.

Ezek hatalmas előnye az alapanyaga, hiszen az acél nemcsak tökéletesen ellenáll az időjárási hatásoknak, de könnyű és tartós is. Ráadásul a fakerítések kedvelőinek nagy örömére már kétféle famintás színben is kaphatóak az acél kerítéselemek, amelyek szinte teljesen megtéveszthetik a járókelőket.

Az alábbiakban pontokba szedve megtalálja az acél kerítéselemek és a fakerítések előnyeit és hátrányait, saját tapasztalatainkkal kiegészítve.

Az acél kerítéselemek előnyei és hátrányai:

R

Nem vetemedik

Az acél kerítéselemek legnagyobb előnye az alapanyagából fakad. Az acél nem kopik, nem vetemedik, így teljesen ellenáll bármilyen időjárásnak.
R

Nem kell festeni

A fém kerítéselemek az Ön által választott színben gördülnek le a gyártósorról, így azokat egyáltalán nem kell festeni. Nem csak most, de a jövőben sem. Nem kell minden évben napokat elpocsékolnia azzal, hogy festegeti és csiszolja a kerítését.
R

Könnyű megtisztítani

Ha földúton lakik, a kerítés könnyen poros lehet. Ez az acél kerítéselemek esetében nem probléma, hiszen egyszerűen meg lehet tisztítatni egy vizes ruhával.
R

Környezetbarát

Az acél teljesen környezetbarát, ráadásul ha évek múlva mégis lecserélné a kerítést és leadja az elemeket, még pénzt is kap érte.
R

Könnyen mozgatható, szerelhető

Egy kerítéselem súlya nagyjából fél kg, így a szállítás, felszerelés gyerekjáték.
R

Olcsó

Sokkal jobb áron kapható, mint a fából készült kerítés (főleg hosszútávon).
R

Élethű famintás kivitelben is

Ha mindenféleképpen fa kerítést szeretne, de nem akar évente bajlódni a karbantartással, akkor a famintás acél kerítéselem lesz a megfelelő választás!
Q

Egyoldalas változat

Egyes kerítéselemeknek csak az egyik oldala színes, így belülről nézve szürke lesz a kerítés. A nálunk is kapható PRÉMIUM kerítéselemek éppen ezt a problémát orvosolják. Ha mindkét oldalon színes kerítést szeretne, akkor válasszon a PRÉMIUM termékeink közül.

A fakerítés előnyei és hátrányai:

R

Klasszikus szépség

Egyértelműen a fa alapanyagú kerítés legnagyobb előnye az esztétikussága. Egy szépen lefestett akác vagy tölgy kerítés egyszerűen csak javítani tud a ház összképén.
Q

Drága

Kiemelkedően fontos az alapanyag helyes megválasztása, főleg akkor, ha a kerítést hosszabb távra tervezi. Általában az akác vagy tölgy anyagokat részesítik előnyben, aminek sajnos az ára is elég borsos. Olcsóbb anyagokban nem is érdemes gondolkodni.
Q

Nem elég időtálló

Akármilyen szépen és alaposan festik le és szerelik fel a szakemberek a kerítést, maximum 2-3 év múlva le kell cserélni az egészet. A fa, mint alapanyag egyáltalán nem időtálló, főleg amikor ki van téve a nyári viharoknak és a téli fagynak.
Q

Könnyen sérül, fakul

A fakerítés színe egy-két év alatt kifakul, sőt akár meg is repedezhet, ha nem megfelelő alapanyagot választott.
Q

Időigényes

Minden évben foglalkozni kell vele. A fakerítéseket ideális esetben minden évben le kellene csiszolni és újralakkozni, újralazúrozni. Ez nem csak időigényes, de ráadásul elég drága mulatság is.
Q

Rendszeresen költeni kell rá

Ha csak minden második évben kell hozzá festéket és lazúrt venni, akkor is 3-4 év után jóval többet költött már rá, mint bármilyen fém kerítéselemre.

Összefoglalás

Ezek alapján azt hiszem kijelenthetjük, hogy ha logikusan szeretnénk kerítés alapanyagot választani, akkor jelenleg az acél kerítéselem sokkal jobb választás, mint a klasszikus fakerítés.

Ha jól megnézzük, az acél kerítéselemek mind árban, mind tartósságban túlszárnyalják a sima fakerítést, ráadásul a famintás acél kerítéselemek nem csak felveszik a versenyt az esztétikus fa kinézettel, hanem egy az egyben azt a hatást is adják vissza.

Ha felkeltettük az érdeklődését, nézze meg jelenlegi színválasztékunkat, vagy kérjen egyből árajánlatot ide kattintva.